Amb el suggestiu títol “Viatges i mirades” Rosa Permanyer ens aproxima al món del mar i de la natura –el regne vegetal-, oferint-nos una visió, quasi bé inèdita, de tot allò que li interessa. Són imatges extretes d’alguns dels seus viatges, i a través de la seva particular “mirada”, els plasma damunt el paper o la tela.

Cada vegada que contemplem una exposició de Rosa Permanyer ens adonem que la seva imaginació és inesgotable, doncs sempre ens ofereix quelcom de nou, sigui pel tema, sigui per la tècnica emprada o, simplement, sigui perquè li agrada experimentar.

Amb la tècnica del fotogravat obté unes imatges que freguen la pròpia realitat. Aquesta combinació entre la tècnica del gravat, la fotografia i la pintura, fan que la seva obra sigui molt singular, com també ho han estat, en altres moments, les tècniques additives.

No és gens fàcil classificar el treball de l’artista, encara que això no importi gaire, ja que es tracta d’una obra plenament trencadora, que va més enllà de les tècniques tradicionals del gravat o de la pintura, doncs incorpora una nova manera de sentir i entendre l’art, tal com es pot comprovar en cadascuna de les peces que s’exhibeixen.

Rosa Permanyer és una artista apassionada per la creació plàstica, tant si treballa l’aquarel·la com el gravat, aconseguint fusionar la figuració i l’abstracció en una mateixa obra fent, per tant, que l’espectador es trobi també immers en ella.

Ramon Casalé
Associació Internacional de Crítics d'Art